Openhartige gesprekken met teruggekeerde soldaten uit de Zesdaagse Oorlog van 1967

Openhartige gesprekken met teruggekeerde soldaten uit de Zesdaagse Oorlog van 1967; het begin van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Gepubliceerd op 12 jan. 2016

Censored Voices Documentary VideoFilm2015, The 1967 ‘Six-Day’ war ended with Israel’s decisive victory; conquering Jerusalem, Gaza, Sinai and the West Bank. It is a war portrayed, to this day, as a righteous undertaking – a radiant emblem of Jewish pride. One week after the war, a group of young kibbutzniks, led by renowned author Amos Oz, recorded intimate conversations with soldiers returning from the battlefield. The recording revealed an honest look at the moment Israel turned from David to Goliath. The Israeli army censored the recordings, allowing the kibbutzniks to publish only a fragment of the conversations. ‘Censored Voices’ reveals the original recordings for the first time.

 

 

Brief/email aan de VPRO: ( PS met toestemming van reageerders op FB, reacties overgenomen en zelf iets toegevoegd)

Geachte VPRO,
Ik wil bezwaar maken tegen de anti-Israël houding van de VPRO en de pro-Palestijnse propaganda die u d.m.v. negatieve uitzendingen over Israël via de publieke omroep verspreid.
Ook wil ik bezwaar maken tegen de onhistorische en onware (le
ugen) terminologie van ‘Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden’,die u (in navolging van PLO terrorist Yasser Arafat) over de hoofden van onwetende mensen verspreid, waardoor de rechtmatige staat Israël weer negatief en onterecht als een bezettingsmacht wordt weggezet.

Volgens mij is deze film typisch linkse anti-Israëlische nep, want hij wekt de indruk dat de overheid censuur op de bandopnamen heeft toegepast, terwijl dat juist niet het geval is. De redactie is van de oorspronkelijke uitvoerders van het project – dus vóórdat het materiaal voor deze tendentieuze en door toegevoegd beeldmaterieel gedokterde productie misbruikt werd.

Terwijl de opzet van het oorspronkelijke boek meteen bij het begin al hóórbaar is – geen overwinnings-propaganda beschrijven, maar echte gevoelens van soldaten – tóónt de film juist dansende mannen en vrouwen in uniform. Op de vierde minuut wordt de opdracht ‘Aan de koorleider’ in een psalm van David met ‘Aan de overwinnaar’ vertaald. Omdat het Hebreeuwse woord ‘menatseach’ beide betekenissen heeft, is hier sprake van een opzettelijk foute vertaling. En dat is nog maar het begin.

Hieronder wat informatie:
Zie Blog-artikelen:
Henoch´s Christen-Zionisten Blog: “Bezetting” De grote leugen! : http://eczp.blogspot.nl/2009/09/bezetting-de-grote-leugen.html

Henoch´s Christen-Zionisten Blog: ‘Palestijnse gebieden’??? (e-mail aan NOS-Journaal): http://eczp.blogspot.nl/2010/08/geachte-nos-redactie-g-raag-wil-ik-u.html
 
Henoch´s Christen-Zionisten Blog: Over de Leugen dat Israël Palestijns land bezet! : http://eczp.blogspot.nl/2015/10/over-de-leugen-dat-israel-palestijns.html
‘Minister Timmermans, de Westbank is geen bezet gebied’ : http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/03/minister-timmermans-de-westbank-is-geen-bezet-gebied/

Henoch´s Christen-Zionisten Blog: Zoekresultaten voor bezetting : http://eczp.blogspot.nl/2015/10/over-de-leugen-dat-israel-palestijns.html
Bovendien raad ik u van harte het volgende boek aan:
PALESTIJNSE FABELS 150

Met vriendelijke groet,
J van der Vorst-Molleman

 

Who Censored the Six-Day War?

 

Reactie 4 mei 2016 van VPRO:

Beste J.van der Vorst-Molleman.

Hartelijk dank voor uw mail. De VPRO stelt reacties van kijkers op prijs.

De situatie in Israel gaat u duidelijk aan het hart en daarom is het jammer dat u de documentaire ‘Cencored Voices’ heeft ervaren als Palestijnse propaganda.

Met dit doel heeft de VPRO de film niet uitgezonden en dit is ook zeker niet de bedoeling van de filmmaker. Daarom des te spijtiger dat u dat zo ervaart.

 

Vertalingen worden gecontroleerd, maar er kunnen fouten onopgemerkt blijven. Met opzet iets fout vertalen doet de vertaalafdeling niet.

Meer nieuws over VPRO documentaires is te vinden op vpro.nl.  We hopen dat andere documentaires van VPRO  u meer zullen brengen.

 

Vriendelijke groet,

 

Redactie aankoop documentaire