Het cultuurrelativisme van de kosmopolitische elite

OpinieZ

Cultuurrelativisten zijn dol op tradities. Zolang het andere culturen betreft. Reislustige relativisten raken snel in extase door rituelen van Afrikaanse nobele wilden, Amerikaanse indianen of Aziatische asceten. Schaamlippen oprekken in Oeganda of heerlijk huilen in een zweethut getuigt van verfijnd wereldburgerschap. Zelfs wanneer men bedrogen wordt. Want eigen tradities eren is kleinburgerlijk wegkruipen achter oer-Hollandsedijken.

Gezellig
Dat Halbe Zijlstra het Zwarte Pieten debat aan Pauw’sdeugtafel zou verliezen was direct duidelijk. Zijn inzet was niet het behoud van onze zwarte wintervriend, maar de snelheid waarmee zijn traditionele uiterlijk wordt schoongewassen: onmiddellijk of geleidelijk. Pauw en zijntafelgasten lietenin woord en gebaar blijken Halbe als een-van-hen te beschouwen. Na een plagerigeuitwisseling van wat non-argumenten en kom-op-joh’s werd het na de uitzending toch nog reuze gezellig in Pauw’snazit-bar. Iedereen is namelijk lid van dezelfde partij.

Elite
PolitiekLinks, Midden en Rechts lijken sinds de implosie van het Sovjet-imperium vrijwel verdwenen. Voormalige politieke tegenstanders hebbenelkaar…

View original post 405 woorden meer