Dubbele nationaliteit is geen natuurwet

OpinieZ

Vorige week werd bekend dat de PVV werkt aan een wetsvoorstel om het hebben van een dubbele nationaliteit onmogelijk te maken . Vlak voor de Tweede kamerverkiezingen deed Sybrand Buma vergelijkbare uitlatingen waarbij hij ook een uitspraak over Máxima’s dubbele paspoort niet schuwde.

‘Ingewikkeld’
‘Pas op, het is ingewikkeld’, zegt iedereen. In dit land moet je welhaast rechtsgeleerde zijn om over de dubbele nationaliteitenkwestie te kunnen meepraten. Juristen en hoogleraren zien internationale verdragen meestal als iets onveranderlijks, als een eeuwige natuurwet. Wie voorstelt om de dubbele nationaliteit te verbieden stuit dan ook onmiddellijk op een muur van ‘het-kan-niet-want-argumenten’ en geluiden van afkeuring over zoveel onkunde. Maar het zijn natuurlijk helemaal geen natuurwetten. Verdragen kun je opzeggen, wetteksten kun je wijzigen. Als je maar je best doet.

Naturalisatie
In Nederland wonen 1,3 miljoen mensen met meer dan één nationaliteit. De helft daarvan is Nederturk of Nedermarokkaan.  Althans, dat was in 2014…

View original post 472 woorden meer

Advertenties