Lacunes in berichtgeving Gaza

Door Likoed Nederland

Persbericht van Likoed Nederland, 23 april 2018.

De berichtgeving over de door Hamas georganiseerde rellen in verschillende media blijft lacunes vertonen, met name op de volgende punten:

 1. Minstens tachtig procent van de doden zijn bewezen lid van terroristische organisaties. Alle doden zijn jonge mannen; er zijn geen vrouwen, kleine kinderen of mensen boven de 45 jaar omgekomen – ondanks de dikke rookgordijnen door in brand gestoken autobanden.
  Dit toont aan dat Israël geen willekeurige demonstranten onder vuur neemt, maar alleen geweldplegers.
 2. Onder de doden waren wel enkele minderjarige jongens. Echter, van Hamas is bekend dat het veel jongens vanaf 12 jaar – en soms jonger – uitgebreide militaire training geeft.
  Deze jongens worden vervolgens cynisch ingezet als kindsoldaten. Dat is een oorlogsmisdaad – van Hamas.
 3. Er wordt melding van gemaakt dat Palestijnen “gevangen zitten in de Gazastrook”. De reden wordt zelden vermeld: toen Israël de Gazastrook in 2005 verliet, is internationaal de afspraak gemaakt dat Egypte het buitenlandverkeer vanuit de Gazastrook zou afhandelen.
  Dat doet Egypte nauwelijks meer, vanwege de steun van Hamas aan terroristen in de Egyptische Sinai woestijn. Israël staat daar volledig buiten.
 4. Israël kan niet toestaan dat Palestijnse terroristen de grens oversteken en de daar wonende Israëlische burgers aanvallen. Dit zou geen enkel land toestaan. De rellen zijn niet vreedzaam en ook niet zo bedoeld.
  De leider van Hamas en de Gazastrook, Yahya Sinwar, riep op om de grens met Israël over te steken om “hun harten uit te rukken” (beelden van Al Jazeera).
 5. Daarom heeft Israël vanaf het begin uitgebreid gewaarschuwd dat er bij het gebruik van geweld en het vernielen van of klimmen over het grenshek met scherp geschoten zou worden. Ook met Palestijnse ongeletterden is daarbij rekening gehouden, zie de afbeelding.
 6. In de Gazastrook is vrijwel geen stroom en medicijnen meer. De reden is omdat Fatah daar – vanwege hun ruzie met Hamas – niet meer voor wil betalen.
  Israël laat alle goederen onbeperkt toe met uitsluiting van goederen die voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden (conform het internationale verdrag van Wassenaar). Israël heeft nog nooit de toevoer van medicijnen tegen gehouden.
 7. Gaza is een islamitische dictatuur van Hamas, een moslimfundamentalistische terreurorganisatie, volgens de VS, de EU en Nederland.
  Informatie is daarom altijd gekleurd: alle gidsen, tolken en chauffeurs die journalisten in de Gazastrook moeten gebruiken, staan onder controle van Hamas. Buitenlandse journalisten krijgen per definitie een niet representatief en gekleurd verhaal te horen. Palestijnse journalisten mogen al helemaal niets negatiefs berichten, zoals foto’s van Palestijns geweld. Dit wordt echter allemaal niet vermeld.
  Sowieso krijgt Israël altijd reflexmatig de schuld van de Palestijnen, hoe onzinnig ook. Zo rapporteerden Palestijnse bronnen dat vorige week vier Palestijnen gedood waren door een Israëlische tankgranaat. In werkelijkheid waren het terroristen waarvan de explosieven voortijdig ontploft waren.

Om tot een objectievere berichtgeving te komen is het noodzakelijk dat ook deze Israëlische kant van het verhaal voldoende belicht wordt.

In artikel op de site van Likoed Nederland ( zie begin tekst, aanklikken) vind u nog een you tube filmpje

cover-150-Palestinian-Tales

 

Advertentie