Zelfreflectie EU-elite ontbreekt

‘Pro-Europa manifest van 30 intellectuelen’: Europa valt uiteen door ‘populisme’

Sommige mensen hebben, evenals vleermuizen of uilen, betere ogen voor de duisternis dan voor het licht, schreef Charles Dickens. En ze geloven dat ze zien. Het manifest wat door 30 ‘pro-Europese’ (zeg maar ‘pro-Europese Unie’) intellectuelen is ondertekend om ons te waarschuwen voor het “uiteenvallen van Europa” is zo’n product van het donker.

Het geloof in Europa, in “the cause”, oftewel het doel, om “liberal democracy” in een “battle for civilisation” te redden van de “demagogen” en “populistische krachten” maakt de kern uit van hun betoog. En dan ben ik ruimhartig met mijn interpretatie. Eigenlijk staat er helemaal niets in, en is het een paniek-pamflet, zoals dat alleen door mensen wordt geschreven die in hun brood en niet in hun geweten worden bedreigd. Het legt nergens uit wat het “doel” nou precies behelst, wat de “uitdaging voor de democratie” dan precies is, welke waarden Europa zou moeten verdedigen. Zoals tegenwoordig wel vaker het geval is, wordt je geacht je aan de magie van hun gelijk te onderwerpen (want wie is er nou tegen ‘liberale democratie’?) in plaats van aan die term een waarde of handelen te koppelen.

Daarvoor is blijkbaar geen tijd meer, want “Europa valt voor onze ogen uit elkaar” en “Resistance” is het antwoord, koppen de media die het manifest hebben gepubliceerd. Deze intellectuele vleermuizen doen een beroep op ons gevoel van urgentie, en hopen dat we met hun angst voor populisme worden aangestoken – in plaats van hun fraude doorzien. Je zou verwachten dat ze op de rand van hun intellectuele faillissement een toontje lager zouden zingen.


 

Ze noemen zichzelf “Europese patriotten” en voelen de plicht “de mensen van Europa boven zichzelf en hun verleden uit te tillen”


 

‘Hun gespeelde verbazing over de opkomst van een revolutionaire tegenbeweging laat zien dat zelfreflectie het laatste is waar hun hoofd naar staat’

 

Sietske Bergsma