Notre Dame – Ongerijmdheden doen brandstichting vermoeden

Notre Dame – Ongerijmdheden doen brandstichting vermoeden

Na 850 jaar waarin de Parijse kathedraal oorlogen, de Franse Revolutie en bezetting door Nazi-Duitsland doorstond, viel de Notre Dame onder de regering van president Emmanuel Macron aan de vlammen ten prooi. 

Maandagavond, enkele uren voordat de president eigenlijk de Fransen mee zou delen welke maatregelen hij zou nemen om de politieke crisis te boven te komen, waar het land zich sinds het begin van de protesten van de Gele Hesjes in november in bevindt, brak onder het dak van de Notre Dame brand uit.

Meerdere brandhaarden

Hoewel meerdere televisiezenders over meerdere brandhaarden berichtten, stond twee uur later, terwijl het vuur nog woedde, officieel reeds vast dat er geen reden was aan brandstichting te denken en dat werkzaamheden de oorzaak zouden zijn geweest. Op dinsdag ging de politie evenwel over tot sporenonderzoek. Vervolgens gold kortsluiting in de liften aan de steigers als veroorzaker van de brand. Er blijven echter veel ongerijmdheden.

Beveiligingsdienst

De Parijse openbaar aanklager Rémy Heitz verklaart dat om 18:20 uur op het beeldscherm van de beveiligingsdienst van de Notre Dame een rode stip verschenen is, die een verschijnsel aanduidde. Een beveiliger onderzocht de aangegeven zone onder het dak, zonder resultaat, en stelde de priester dus niet op de hoogte. Precies zoals het protocol het voorschrijft: Alleen in het geval van brand worden de geestelijken op de hoogte gebracht, zodat zij de evacuatie in gang kunnen zetten.

Het automatische alarm klinkt volgens het protocol pas, wanneer het al flink brandt. Die maandag ging het automatische alarm in de kerk echter al, toen er nog geen brand te ontdekken was. Een tweede alarmsignaal verscheen vervolgens om 18:43 uur op het beeldscherm van de beveiligers. Toen opnieuw een beveiliger op onderzoek uitging, brandde de zoldering reeds.

 

Lees verder onder link bovenaan

Advertenties