Toezichthouder start officieel onderzoek naar antisemitisme in Labour

CIDI-logo

Toezichthouder start officieel onderzoek naar antisemitisme in Labour

De Britse Equality and Human Rights Commission (EHRC) gaat een officieel onderzoek beginnen naar antisemitisme binnen de Labourpartij en haar behandeling van meldingen. Hiertoe heeft het besloten na een vooronderzoek dat in maart van dit jaar werd aangekondigd. De stap is veelzeggend over de ernst van het antisemitismeprobleem in de partij.

De toezichthouder gaat onderzoeken of Labour zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie op basis van de Joodse afkomst van mensen. Hierbij kan het interne documenten en correspondentie opvragen en partijbestuurders verhoren. Een resultaat van het onderzoek zal mogelijk aanbevelingen voor de partij bevatten om haar klachtenprocedure omtrent discriminatie te herzien.

In maart startte het EHRC, vergelijkbaar met het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens, een eerste bevraging bij de partij. Dit gaf Labour de keuze om te antwoorden over de huidige aanpak van racisme in de partij, of om zelf hervormingen aan haar klachtenprocedure voor te stellen. Labour koos voor het laatste, maar een officieel onderzoek heeft het dus niet kunnen voorkomen.