Wildersproces2 dood – erkenning van politiek proces – kabinet wankelt politiek

Veren Of Lood

 

RTL Nieuws liet vanavond de bom ploffen:

De erkenning door de minister van Justitie vanavond dat er wel degelijk overleg is geweest over Wildersproces2 tussen Opstelten – destijds minister van Justitie – en het OM over de vervolging van Geert Wilders is dat proces zo dood als een pier. Maar dat is niet meer dan een begin. Welkom in bananenrepubliek Nederland.

RTL Nieuws liet vanavond de bom ploffen:

Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft zich wel degelijk bemoeid met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’- uitspraak. Na jaren van officiële ontkenningen tegenover parlement en rechters, geeft de opvolger van Opstelten, minister Ferd Grapperhaus, dit nu officieel toe.

RTL formuleert het nog bijzonder opzichtig, aangezien de enormiteit van wat hier gebeurde moeilijk kan worden overschat:

Dat blijkt uit antwoorden van Grapperhaus op vragen van Wilders, die vanavond naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. RTL Nieuws meldde vorig jaar dat Opstelten gesprekken had gevoerd met de top van het Openbaar Ministerie over dat proces-Wilders. Hij zou daarin hebben gezegd dat hij voorstander was van vervolging van Wilders. De zaak ligt extreem gevoelig, omdat het hier gaat om politieke betrokkenheid bij de strafrechtelijke vervolging van een volksvertegenwoordiger.

Let wel: Geert Wilders was ten tijde van de aanvang van het proces leider van onbetwist de grootste oppositiepartij, hetgeen – ietwat gechargeerd – ook wel betiteld wordt als de leider van de oppositie. Het is eigenlijk nauwelijks voorstelbaar dat de regering daartegen complotteert teneinde hem te kunnen vervolgen. Dit raakt ons staatsbestel aan de wortels. Hiermee is niet alleen vastgesteld dat dit een politiek proces was, waarmee men zich vanuit het kabinet met politieke motieven heeft bemoeid en het heeft gestimuleerd, maar het roept direct ook nog meer vragen op:

  • Wie hier nog meer van afwisten?
  • Hoe lang de zittende regering (Rutte3) er al van op de hoogte was?
  • In hoeverre premier Rutte tevoren was ingelicht?
  • Zou een politieke veteraan als Opstelten dit zo hebben gedaan zonder politiek vooroverleg of rugdekking van de premier (Rutte)?

En dat is nog maar een begin. Over Wildersproces2 meldt RTL:

lees hier verder