Enfant terrible voor bestuurlijk Nederland, interview met Edwin Wagensveld van Pegida

Veren Of Lood

Enfant terrible voor bestuurlijk Nederland, interview met Edwin Wagensveld van Pegida

Pegida-voorman Edwin Wagensveld begint langzaamaan een bekende Nederlander te worden. Hoe ontwikkelt zich dat? Een interview door Robert Bor.

Wie was Edwin voordat hij met Pegida startte?

De Edwin van vroeger was altijd politiek geïnteresseerd, hardwerkend, familie, twee keer per jaar op vakantie. Een modaal gezin. Eigenlijk een hele gewone man.

Wat bracht je ertoe met Pegida te starten?

Bij toeval. Een paar keer ben ik meegelopen met de Pegida-demonstratie in Dresden. De sfeer was erg goed. Ik was dan ook verbaasd dat de media berichtten dat er allemaal nazi’s meeliepen. Ik was er de hele dag, heb met veel mensen gesproken, maar ik heb die dag geen nazi gezien.

Op een bepaald moment groeide Pegida en heeft de leiding me gevraagd of ik voor de groep wilde spreken. Dat zou voor 6.000 man zijn en ik was best nerveus. Uiteindelijk bleken dat er 11.000 te zijn geworden. Ik rolde erin als “Ed de Hollander”, de man die de boodschap leuk en recht-voor-zijn-raap kon brengen.

Hoe beïnvloedde Pegida je persoonlijke leven?

Omdat mijn mening niet echt is veranderd en ik altijd vrij uitgesproken was, is de relatie met de mensen die ik ken niet echt veranderd. Wel zie ik dat mensen in mijn omgeving geraakt werden. Iemand in Eindhoven is zijn werk kwijtgeraakt vanwege een opmerking. Het was een beetje een domme opmerking, ik zou het zelf niet zo gezegd hebben. Mensen zijn nu doodsbang dat ze hun werk verliezen.

Is dat ook de reden dat de grootte van de Pegida-groep beperkt blijft?

Nee, dat heeft te maken met bewust beleid. Wij weten hoe media-framing werkt. Als er een uur aan beeldmateriaal is en één persoon steekt zijn middelvinger op, dan wordt dat ene beeld eruit gevist. De groep die er nu staat kent elkaar goed, we zijn vreedzaam, iedereen gedraagt zich en alle communicatie loopt via mij. Op die basis kunnen we bouwen

lees hier verder

 

PEGIDA EINDHOVEN JUNI 2019 (6)