CIDI: Corruptieschandaal bij Palestijnse VN-organisatie UNRWA

Corruptieschandaal bij Palestijnse VN-organisatie UNRWA

 Door: HIDDE VAN KONINGSVELD / 29 jul 2019

De top van de omstreden Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA maakt zich schuldig aan integriteitsschendingen en corruptie. Dat beweert een intern rapport van de ethische commissie van UNRWA. Een kleine kring binnen het management, waaronder secretaris-generaal Pierre Krähenbühl, zou onder meer betrokken zijn bij “machtsmisbruik voor persoonlijk gewin en het onderdrukken van afwijkende meningen”.

Ook zou Krähenbühl zijn positie gebruiken om excessief te reizen met zijn adviseur, met wie hij “meer dan een professionele relatie” heeft. Het vertrouwelijke onderzoek kwam maandag naar buiten via Al Jazeera. De commissie roept de VN op om het onmiddellijke ontslag van de UNRWA-top in overweging te nemen.

_________________________________________________________________

 

Om een “acuut financieringsprobleem” te voorkomen maakte minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) begin 2018 de Nederlandse bijdrage van 13 miljoen euro versneld over. In november ontving het VN-orgaan nog eens zes miljoen euro extra uit Nederland. Dit kwam bovenop de eerdere donatie, waarmee de totale Nederlandse bijdrage in 2018 op 19 miljoen euro uitkwam. Ook veel andere landen, evenals de Europese Unie, sprongen financieel bij.

Afbeelding: World Humanitarian Summit.

Lees hele verhaal hier.