CIDI: EU veroordeelt goedkeuring voor uitbreiding van Israëlische nederzettingen

 

EU veroordeelt goedkeuring voor uitbreiding van Israëlische nederzettingen

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 7 aug 2019
Het Israëlische ministerie van Defensie heeft deze week plannen voor de bouw van 2304 huizen voor Israëli’s in de Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. De EU reageert dat haar standpunt onveranderd blijft en het alle nederzettingenactiviteiten als illegaal volgens internationaal recht beschouwt.

Deze week heeft de Civiele Administratie voor de bouw van 838 huizen in de Westoever definitieve goedkeuring gegeven. Daarnaast is voor 1466 huizen groen licht gegeven voor de beginnende planningsfase. Een groot deel van de gebouwen staan gepland voor diep in de Westelijke Jordaanoever, dus ver voorbij de grote nederzettingsblokken die net achter de Groene Lijn van 1967 liggen – 77% van de goedgekeurde huizen ligt achter de veiligheidsbarrière. Daarnaast zijn drie buitenposten met terugwerkende kracht door de Administratie gelegaliseerd.

Naar aanleiding van de bekendmaking van de goedkeuring, heeft De Europese Dienst voor Extern Optreden een statement gepubliceerd. Hierin laat de EU weten dat haar standpunt niet gewijzigd is. “De positie van de Europese Unie ten aanzien van het Israëlische nederzettingenbeleid in de bezette Palestijnse gebieden is helder en blijft onveranderd: alle nederzettingenactiviteiten zijn illegaal volgens internationaal recht en tasten de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en de vooruitzichten voor een duurzame vrede aan”.

Goedkeuring Palestijnse huizen in C-gebied
Vorige week gaf het Israëlische veiligheidskabinet groen licht voor de bouw van meer dan 700 woningen voor Palestijnen in C-gebied in de Westelijke Jordaanoever. Zone C valt zoals afgesproken in de Oslo-akkoorden onder volledige verantwoordelijkheid van Israël tot nieuwe afspraken zijn gemaakt.

Lees verder bij CIDI.