Veren of Lood: Amsterdam, politie, rechtspraak, offerfeest – totale anarchie

Veren Of Lood

 

Amsterdam, politie, rechtspraak, offerfeest – totale anarchie

 

door Hannibal · 12 augustus 2019

In Amsterdam is de staat van totale anarchie nu formeel erkend als normáál, en is het ieder voor zich voor de autoriteiten. Alleen dàt laatste is nog niet officieel.

Een paar berichtjes van de afgelopen dagen vertellen het verhaal beter dan je met veel omhaal van woorden duidelijk maken kunt. Dit was al een fraaie erkenning:

_____________________________________________________________________

Wat is dit anders dan een erkenning van het feit dat de overheid haar gezag volledig verloren heeft? En dat Amsterdam daarin een prominente rol speelt? Bizar zijn ook de bewoordingen waarmee dit aan de man werd gebracht:

De Amsterdamse rechters willen met de hogere straffen een statement maken. “In de stad hebben we veel liquidaties en steekpartijen. De bereidheid tot het gebruik van bijvoorbeeld handgranaten neemt toe”, zegt woordvoerder Domien Huijbregts van de Amsterdamse rechtbank tegen het AD. “Daarom geven we een signaal af: dit is echt onacceptabel.”

Vertaling: dit alles is niet gewoon onacceptabel, het is helemáál onacceptabel. De betekenis van deze nuancering ontgaat me: in mijn woordenboek is onacceptabel onacceptabel. Nul is nul.

Erger nog is dat binnen de normale straftoemeting deze nuancering mogelijk is, zo legde de NOS dit weekend voor de zekerheid uit.

Rechters hoeven zich eigenlijk maar aan twee kaders te houden: de minimale en maximale strafhoogte. “De rechter is vrij om de straf zelf te bepalen, als het maar daarbinnen blijft”, vertelt Sackers. Ook zijn rechters niet verplicht om de richtlijnen van het Openbaar Ministerie op te volgen. “Dat mogen ze zelf bepalen. Die richtlijnen zijn slechts eisen, ook zodat burgers weten uit welke hoek de wind waait.”

Maar de meest wereldvreemde beroepsgroep van Nederland ruikt lont? Ja dus.

Waarom komen de Amsterdamse rechters precies nu met net nieuwe beleid? “Daar is geen directe aanleiding voor”, vertelt Domien Huijbregts, woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank. “Er is ook geen specifieke strafzaak waardoor we dit doen. Maar meer rechters in Amsterdam zien een trend in de zaken die zij behandelen die betrekking hebben op wapenbezit.”

Lees hier verder