CIDI:EU spreekt per ongeluk van ‘betwiste’ gebieden

EU spreekt per ongeluk van ‘betwiste’ gebieden

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 9 jan 2020
In een EU-persbericht waarin nieuwe plannen voor Israëlische nederzettingen op de Westoever worden veroordeeld, werd gesproken van “bezette of betwiste gebieden”. Kort daarna is een nieuwe versie gepubliceerd die alleen van “bezette gebieden” spreekt.

Deze week hebben Israëlische autoriteiten goedkeuring gegeven voor de bouw van bijna tweeduizend nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Zoals gebruikelijk reageerde de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) hierop met een veroordeling in een statement. Normaal gesproken spreekt de EU van bezette gebieden wanneer het gaat om de Westoever en Oost-Jeruzalem. Het persbericht dat vandaag werd gepubliceerd, sprak echter van “bezette of betwiste gebieden”.

Het bouwen van nederzettingen in bezette gebieden wordt als illegaal volgens internationaal recht beschouwd. Het bouwen in betwiste gebieden echter niet. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn de Israëlische nederzettingen op de Westoever dan ook niet illegaal.

Advertentie