Likoed: De logica van het plan Trump

Likoed

De logica van het plan Trump

Een nieuwe, realistischer benadering was hard nodig

Opinie-artikel van Likoed Nederland op De Dagelijkse Standaard, 29 januari 2020.

Gisteren heeft de Amerikaanse president Trump na 3 jaar voorbereiding zijn langverwachte vredesvoorstel inzake het Palestijns-Israëlische conflict gepresenteerd.
Ongetwijfeld zal de Amerikaanse president Trump veel kritiek krijgen op zijn vredesplan.
Toch zit het plan zeer logisch in elkaar.

 

Logica 1: Probeer eens iets nieuws

Een aan de briljante Joodse wetenschapper Albert Einstein toegeschreven uitspraak luidt: “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en toch een andere uitkomst verwachten”.
Deze uitspraak is bij uitstek geschikt voor het Arabisch-Israëlische conflict. Want al 80 jaar is internationaal een keer of 15 geprobeerd om vrede te bereiken door de Palestijnen te laten instemmen met de tweestatenoplossing. En dat mislukte iedere keer. De Palestijnen weigerden steeds om de Joodse staat Israël te aanvaarden als buur.
Dus is het logisch om iets nieuws te proberen: een voorstel zonder instemming vooraf van de Palestijnen.

 

Logica 2: Confronteer de Palestijnen met hun gedrag

De houding van de Palestijnen met hun geweld, terreur, raketten en de ophitsing van hun eigen jeugd is een recept is voor blijvende ellende (zie bijvoorbeeld de Palestijnse televisie).

Logica 3: Wees realistisch

Iedereen die goed op de hoogte is, weet dat Israël de grote ‘nederzettingen’ op de Westbank niet zal opgeven. De meeste zijn trouwens in feite woonwijken bij Jeruzalem, op voorheen onbewoonde kale heuvels.
Ook de Palestijnen zelf weten dat.

 

Logica 4: De timing is perfect

Steeds meer Arabieren en Arabische regeringen beginnen in te zien dat de vijandschap tegenover Israël de Arabieren niets positiefs gebracht heeft. Integendeel.

 

Logica 5: Laat zien dat de tijd in het nadeel van de Palestijnen werkt

Tot nu toe dachten de Palestijnen dat het telkens weigeren van een vredesregeling hen zou helpen om er een betere deal uit te slepen of dat het toch nog eens zou lukken om Israël te vernietigen.

 

Conclusie

De eerste reactie van de Palestijnen is negatief en dat zal nog wel even zo blijven. Immers, de meerderheid van de Palestijnen staat achter de terreurorganisatie Hamas, dat de vernietiging van Israël als uitdrukkelijk hoofddoel heeft.