CIDI: Antisemitisch complotblad massaal verspreid in Nederland

 

Antisemitischcomplotblad massaal verspreid in Nederland

Door: ARON VRIELER / 7 mei 2020

Exemplaren van “De Andere Krant”, een blad vol complottheorieën, worden op grote schaal bezorgd – vaak ondanks ‘NEE-NEE’-stickers op de brievenbus. CIDI maakt zich zorgen om de verspreiding van de complottheorieën, waaronder antisemitische. Bewoners die ongeoorloofd de krant bezorgd hebben gekregen kunnen dit melden bij hun gemeente. 

De afgelopen dagen heeft CIDI verschillende meldingen gekregen van mensen die exemplaren van “De Andere Krant” hebben ontvangen in hun portiek of brievenbus. Sympathisanten kondigen op sociale media volop bezorgacties aan, zoals ook bij de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag op 5 mei. De acties blijken zich in vele gemeentes niet tot de openbare ruimte te beperken.

Vele ontvangers zijn hier niet van gediend: niet alleen worden bezorgingsregels geschonden, ook staat de publicatie bol van clichématige complottheorieën, waaronder antisemitische.

Zo bestaat een editie met de aanslagen van 9/11 als thema, waar meerdere artikelen Israel al dan niet subtiel aanwijzen als schuldige aan de historische gebeurtenis. De artikelen bestaan uit zinsneden als “[9/11] komt een bepaald land in het Midden-Oosten wel erg goed uit”, of “het complot zoals Bush, Blair, (Ehud) Barak en ‘Bibi’ (Netanyahu) het presenteren kan onmogelijk waar zijn”.

In een interview vergelijken de schrijvers zichzelf met protestanten tijdens de Inquisitie, en zeggen ze paralellen te zien in geloofsonvrijheid. “Kritiek op Israel is in sommige staten al verboden”, aldus een van hen. Het zou alles te maken hebben met “de Anglo-Zio-Saoedische Deep State”, om bij de termen van de schrijvers te blijven.

De “krant”, die qua visueel ontwerp veel weg heeft van een gewoon dagblad, is al langere tijd actief. Twee jaar geleden onthulde het NRC in een reeks artikelen dat de Brabantse bioboer Hugo Jansen geldschieter was achter een eerdere verspreidingscampagne. Jansen bleek onder een pseudoniem een reeks blogposts op zijn naam hebben waarin hij een “Joodse elite” beschuldigt van de misstanden in de wereld. Ook anderen die bij de organisatie betrokken zijn blijken op persoonlijke sociale mediakanalen antisemitische berichten te hebben gedeeld.

Edities van “De Andere Krant” zijn door de complotdenkers naar thema geordend. Zo zijn er ook edities gewijd aan de ramp met vlucht MH17, gezondheid (oftewel vaccinatiebeleid) of “De Andere Financiële Krant”. Rond deze tijd zou de editie “Vrijheid” worden verspreid.

 

Lees hier verder

Advertentie