Het verder uitzaaiende antisemitisme-probleem van Duitsland

In juni 2019 publiceerde de Duitse inlichtingendienst Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) een rapport over ‘Antisemitisme in het islamisme’, met als doel ‘het publiek bewust te maken van het islamitische antisemitisme’. Het rapport stelt:

Uit het verslag van deze gebeurtenissen blijkt dat antisemitische incidenten met een islamitische achtergrond niet ongebruikelijk zijn in Duitsland. Alleen al in de periode van januari tot december 2017 werden meer dan 100 incidenten geregistreerd, variërend van antizionistische preken tot antisemitische graffiti op verbale en fysieke aanvallen op individuen. Waarschijnlijk is dit slechts het spreekwoordelijke ‘topje van de ijsberg’.

Welke onderzoeken moeten worden geloofd? Is al het islamitische antisemitisme van de ene op de andere dag verdwenen? Waarschijnlijk niet. De Duitse statistieken over antisemitisme zijn echter al geruime tijd onderwerp van kritiek. Die Welt schreef in mei 2019:

De meeste [antisemitisme] zaken in Berlijn worden toegeschreven aan rechtsextremisten – zonder bewijs … Lange tijd hebben experts kritiek geuit op de toerekening van de meeste gevallen aan extreemrechts Daders … en dat er te weinig aandacht wordt besteed aan andere groepen daders, zoals die uit islamitische en andere moslimkringen.

Volgens een artikel uit mei 2019 in de Duits-joodse nieuwsuitzending Jüdische Allgemeine:

In onderzoeken onder joden in Duitsland die het slachtoffer waren van antisemitische daden, 62 procent van de [slachtoffers van verbale] beledigingen en 81 procent van de [slachtoffers van] fysieke aanvallen identificeerde moslims als vermoedelijke daders. Desalniettemin werden ‘Sieg Heil’-oproepen voor een antisemitische Al-Quds-demonstratie in Berlijn in juli 2014 geregistreerd als een politiek gemotiveerde misdaad met extreemrechtse motieven in de politiestatistieken.

De krant citeerde ook Felix Klein, de commissaris van de federale regering voor het joodse leven in Duitsland en de strijd tegen antisemitisme, als volgt:

Ik hoor van de joodse gemeenschappen dat de subjectieve perceptie van de dreiging die uitgaat van het islamitische antisemitisme groter is dan Wordt weerspiegeld in de misdaadstatistieken.

Advertentie