Antisemitisme in de Kaukasische republiek Georgië [deel 1]

Brabosh.com

Plaatje hierboven: De Georgisch-Joodse familie Hananshvili op de Sederavond aan de vooravond van het Joodse Paasfeest (Pesach) in Tbilissi 1924 [beeldbron: © Beit Hatfutsot]

Georgische joden vormen een van de oudste gemeenschappen in Georgië, die hun migratie naar het land traceren tijdens de Babylonische ballingschap anno 597 v.Chr. Voorafgaand aan de annexatie van Georgië door Rusland, werd de 2600-jarige geschiedenis van de Georgische joden gekenmerkt door een vrijwel totale afwezigheid van antisemitisme en een zichtbare assimilatie in de Georgische taal en cultuur.

De Georgische joden werden beschouwd als etnisch en cultureel verschillend van de naburige bergjoden. Ze waren traditioneel ook een sterk gescheiden groep van de Asjkenazische joden in Georgië, die arriveerden na de Russische annexatie van Georgië. Als gevolg van een grote emigratiegolf in de jaren negentig woont de overgrote meerderheid van de Georgische joden nu in Israël, met de grootste gemeenschap ter wereld in de stad Ashdod.

View original post 701 woorden meer