#NoSafeSpaceForJewHate: CIDI 48 uur offline op sociale media

48hours-300x300

#NoSafeSpaceForJewHate.

#NoSafeSpaceForJewHate: CIDI 48 uur offline op sociale media

Sociale mediaplatforms laten het helaas vaak afweten waar het gaat om de aanpak van antisemitisme. In protest hiertegen zijn vanaf vanochtend duizenden accounts voor de komende twee dagen offline gegaan onder de hashtag #NoSafeSpaceForJewHate.

Aanleiding voor de protestactie is de lakse aanpak van de Britse rapper Wiley door Twitter. Gedurende vrijdag en zaterdag twitterde Wiley, met bijna een half miljoen volgers, een reeks aan antisemitische berichten. De rapper kreeg slechts een tijdelijke ban van het platform, en een deel van de tweets bleef online. Wiley plaatste ook op Instagram antisemitische content, en ook daar was het gevolg voor de muzikant slechts een tijdelijke ban.

De kwestie Wiley staat niet op zichzelf. Regelmatig laten sociale mediaplatforms zoals Twitter het afweten wanneer het gaat om de aanpak van antisemitisme. Content die in strijd is met de voorwaarden die het sociale mediabedrijf zelf heeft opgesteld, blijft regelmatig online staan. In een onderzoek door Kantar in opdracht van CIDI kwamen 747 Nederlandstalige in 2019 geplaatste tweets naar voren die antisemitisch zijn.

In protest tegen deze lakse aanpak, lanceerden prominente twitteraars in Groot-Brittannië de ludieke actie #NoSafeSpaceForJewHate. Vanaf maandag negen uur ’s ochtends zijn zij 48 uur lang offline gegaan om aan te geven dat dit zo niet langer kan.

In een brief aan de CEO’s van Twitter en Facebook, wijst de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis op de verantwoordelijkheid die sociale mediabedrijven dragen. “Uw gebrek aan optreden staat gelijk aan medeplichtigheid”, aldus Mirvis. De opperrabbijn roept de sociale media-eigenaren snel actie te ondernemen tegen de haat die momenteel op hun platforms woekert.

CIDI is solidair met de initiatiefnemers, en zal net als de vele andere vanaf maandagochtend 9 uur Britse tijd (10 uur Nederlandse tijd) 48 uur lang offline zijn op sociale media.