RTV Utrecht: Utrecht betuigt spijt voor kille ontvangst Joodse inwoners na WO2: ‘Mijn familie was alles kwijt’

Utrecht betuigt spijt voor kille ontvangst Joodse inwoners na WO2: ‘Mijn familie was alles kwijt’

UTRECHT – Na meer dan zeventig jaar betuigt Utrecht diepe spijt voor de manier waarop de stad na de Tweede Wereldoorlog is omgegaan met de Joodse gemeenschap. De gemeente biedt als compensatie een bedrag van 300.000 euro aan. Het geld is een mooi gebaar, maar erkenning van het leed dat Utrechters is aangedaan is belangrijker, zegt Lonie Querido, tot voor kort voorzitter van de Liberaal Joodse Gemeente in Utrecht.

_____________________________________________________________________________

Niets terug
In Utrecht werd nauwelijks acht geslagen op de toestand van de Joodse gezinnen, blijkt uit de herinneringen die Jo de Leeuw op verzoek van Lenie op 32 vellen papier heeft geschreven. “Ze kregen niets terug van wat hen was afgenomen”, zegt ze.

“Toon eerst maar eens aan dat je echt een banketbakkerij had, hoorde hij. Zelfs getuigenissen van klanten waren niet voldoende. Als er toen tenminste nog gezegd was: we gaan u helpen, dan was het heel anders gegaan. Maar de banketbakkerij aan de Lijnmarkt was verleden tijd. Mijn familie heeft eigenhandig een nieuwe handel opgezet die uitgroeide naar een speelgoedgroothandel op Kanaleneiland.”

Verhalen uit tweede hand
“Het is 70 tot 80 jaar later moeilijk om erover te oordelen”, zegt Lonie Querido van de Liberaal Joodse Gemeente. “Zelf was ik er toen ook nog niet. We horen de verhalen nu uit tweede hand. Zo kort na de bezetting was het land verscheurd en de mensen waren onwetend. De informatie en de beelden waren ook nog niet zo beschikbaar als vandaag de dag.”

Advertentie