Israëlische ambassadeur in Georgië bezorgd over antisemitische preken van Georgische priesters

Terug naar Zion

De Georgisch-orthodoxe kerk ligt onder vuur vanwege een reeks antisemitische preken en commentaren van vooraanstaande geestelijken.

Toen Ilia Karkadze, een diaken aka Dekanozi Ilia in de Drievuldigheid Kathedraal in Kutaisi (plaatje hierboven), de beschuldigingen van antisemitisme in de kerk afkeurde en degenen aanviel waarvan hij zei dat ze dergelijke beschuldigingen hadden “uitgespuugd”, uitte hij prompt een reeks antisemitische complottheorieën.

Hoewel Karkadze volhield dat antisemitisme historisch vreemd was aan Georgië, waarschuwde hij voor “zionistische groeperingen” aan de kant van “onvriendelijke krachten”. Hij suggereerde toen dat Joodse mensen “het hele banksysteem controleerden”, zowel tijdens de Sovjet bezetting (USSR) als vandaag.

Onder verwijzing naar “profetieën’-” van de 19e-eeuwse Russische monnik Vasiliy Vasilyev (1810-1900), stond Karkadze erop dat de “Uria’-” (Joodse mensen) “Rusland hadden vergiftigd”. De woorden van Vasilyev, ook wel bekend als monnik Abel, zijn een bron gebleven van antisemitische verhalen in Oost-Europa en de Kaukasus.

“Wie was…

View original post 1.144 woorden meer