Redactie Israel Today: Persoonlijk dagboek van Jeruzalemse Moefti onthuld

Persoonlijk dagboek van Jeruzalemse Moefti onthuld

donderdag 21 januari 2021 |  Redactie Israel Today

Gebruik makend van de Arabisch agenda van de Moefti (Islamitische leider) van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini, legt dr. Edy Cohen, correspondent Arabische zaken van Israel Today, nieuwe details bloot van de samenwerking van de Palestijnse leiders met de nazi’s.

Zijn boek wordt momenteel in Israël gepubliceerd onder de titel The Mufti and the Jews– The Involvement of Haj Amin al-Husseini in the Holocaust and His War on the Jews of the Arab Countries 1935-1946. Deze studie onthult in detail de agenda van de Moefti, die van 1941 tot 1945 in Duitsland woonde.

Veel onderzoek is gedaan rond de persoonlijkheid van al-Husseini, sinds het verslaan van nazi-Duitsland tot op de dag van vandaag. Maar geen onderzoek heeft nog gebruik gemaakt van Arabischtalige bronnen die gaan over de voorheen onbekende activiteiten van de Moefti tegen de Joden, waaronder verklaringen van hem omtrent zijn bedoelingen.

De overgrote meerderheid van dergelijke onderzoeken zouden gebaseerd moeten zijn op materiaal in de Arabische taal, verkregen uit documenten in de persoonlijke archieven van de Moefti. Deze archieven werden gevonden in verschillende Duitse instellingen en werden in beslag genomen door de geallieerden tijdens hun invasie in mei 1945. Het boek is gebaseerd op dit nieuwe en onbekende materiaal en geeft belangrijke nieuwe inzichten in de gebeurtenissen van die tijd.

________________________________________________

Het boek van dr. Cohen is verdeeld in drie delen en gaat over de activiteiten van de Moefti in Palestina, Irak en Duitsland. Er was erg weinig bekend over de activiteiten van de Moefti in deze landen. De documenten van de bovengenoemde landen onthullen voorheen onbekende aspecten van zijn geheime oorlog tegen de Joden. Een voortgaande oorlog die voornamelijk werd gemotiveerd door racisme en haat tegen de Joden.

Het boek gaat vooral over de vele activiteiten van de Moefti in Duitsland en zijn samenwerking met de nazi’s. Tijdens zijn verblijf in Duitsland was de Moefti hoofd van het Arabische kantoor in Berlijn. Ook was hij bond­genoot van het nazi-leiderschap, waaronder het hoofd van de Gestapo Heinrich Himmler hoofd. De Moefti was het hoofd van de Arabischtalige propaganda. Hij distribueerde folders, recruteerde geheime agenten die in Groot-Brittannië dienden en nam deel in de vervolging van de Berlijnse Joodse gemeenschap.

___________________________________________

Lees hier verder