Het vergeten verhaal van de Joodse vrouwelijke partizanen tijdens de Holocaust

Brabosh.com

Plaatje hierboven: Abba Kovner en zijn Joodse partizanen, mannen én vrouwen. Begin 1942 bracht Kovner een manifest uit in het Getto van Vilnius (Litouwen), getiteld “Laten we niet als lammeren naar de slachtbank gaan!”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapten ongeveer dertigduizend joden uit getto’s en werkkampen en vormden ze georganiseerde gewapende verzetsgroepen om de nazi’s te bestrijden. Deze groepen stonden bekend als partizanen.

Ondanks de kansen konden vrouwen zich bij de partizanen aansluiten. Hun werk in de partizanenkampen varieerde van huishoudelijke taken zoals schoonmaken, koken en verplegen, tot verkenning, spionage, koerier, tot wapentransport en gewapende gevechten. Vrouwen vormden ongeveer 10% van de partizanen.

Vanaf het moment dat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht kwam, verzette een groot aantal Duitse joden zich tegen zijn regime. Joodse vrouwen speelden een belangrijke rol in deze oppositie. Tot voor kort werd hun rol over het hoofd gezien. Duits-Joodse vrouwen die het nazi-regime tartten…

View original post 721 woorden meer