Corona: Nos Nieuwsuur Israel en palestijnen

kijk hier aflevering: start 15.14 uur, 29 januari 2021

Er word verslag gedaan vanuit Israel door Ties Brock.

vraag: 5 miljoen prikken gezet, dat is 1/3de van de Israelische bevolking, ten opzichte van de 200.000 bij ons, wat is het geheim.

antw: aantal dingen; 1: snel veel vaccins inkopen, 2: goeie logistiek, in Israel doen de ziekenfondsen dit, 3: Israeli’ s goed in crisis management, 4: premier Netanyahu die dit snelle vaccineren om politieke motivatie zou doen vanwege straks de verkiezingen ( gelul!!, zeg ik)

vraag: Is er een keerzijde

antw: ( beknopt) ja, kritiek van VN op Israel die de Palestijnen moet helpen met vaccineren volgens Internationaal Recht (!) omdat de palestijnen nog moeten beginnen met serieuze vaccinatie CAMPAGNE (!) en Israel al de jongeren vaccineert. Israel zegt nee omdat vaccinatie van de palestijnen onder de verantwoordelijkheid van de palestijnse autoriteiten.

Kijkt u hier ook even, maart 2020: Israël en PA zetten gezamenlijk commandocentrum op om corona te bestrijden en hier op 7 januari 2021: ‘Israel heeft in het geheim vaccins aan Palestijnse Autoriteit overgedragen’, of hier alwaar op Wednesday, January 13, 2021 deze ‘kop’ verscheen met zowaar 2 linken daarin die verwijzen naar leveringen: Everything the media has been telling you about Israel, vaccines and Palestinians has been false. Oops.

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 7 jan 2021

En leest u dan hier: 5 januari 2021

Coronamedewerking PA maandenlang opgezegd

Israeli’s in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden gevaccineerd, én Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Veel Palestijnen zijn nog niet aan de beurt gekomen, vooral wegens gebrek aan samenwerking door de Palestijnse Autoriteit. Volgens de Oslo-akkoorden regelt de PA in principe zelf gezondheidszorg in Palestijnse steden en dorpen, maar het staat hen vrij om hulp aan te nemen van Israel. Voordat de PA in mei 2020 de veiligheidscoördinatie met Israel opzegde, had zelfs de VN een goed woord over voor de samenwerking tussen Jeruzalem en Ramallah in de strijd tegen de pandemie. Na opzegging bleek dergelijke samenwerking onmogelijk. Ook nu de veiligheidscoördinatie weer formeel is hervat, deed de PA lange tijd geen poging om met hulp van Israel de Palestijnse bevolking tegen het coronavirus te beschermen. In december bood het Israelische gezondheidsministerie aan om overgebleven vaccins alvast aan Palestijnen te geven. De PA liet weten zelf op zoek te gaan naar vaccins. Binnenkort wordt een levering uit Rusland verwacht.

Als een pakket vaccins is aangebroken, moeten deze snel worden opgemaakt: momenteel worden af en toe voorbijgangers bij priklocaties inentingen aangeboden, omdat overgebleven dosissen anders moeten worden weggegooid.

-70° C

Israel maakt momenteel gebruik van het Pfizer-vaccin, dat op een temperatuur van -70° C bewaard moet worden, en als eerste coronavaccin goedgekeurd en verkrijgbaar was. Hiervoor benaderde Israel al vroeg tijdens de pandemie direct de fabrikant, en betaalde naar verluidt de hoofdprijs, ruim 40% meer dan de VS of de EU moesten betalen per dosis.

De PA vertrouwt voornamelijk op COVAX, het vaccinatieprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie dat maar niet van de grond komt. De PA verkeert momenteel in grote financiële nood, wegens het maandenlang weigeren Palestijns belastinggeld aan te nemen, wat het aanpakken van de crisis ook niet helpt.

Er is in Palestijnse steden slechts één faciliteit in Jericho die uitgerust is om het Pfizer-vaccin langdurig op te slaan, wat het moeilijk maakt om grote aantallen mensen in te enten. Ook in Nederland ontbreken voorzieningen hiervoor op grote schaal, wat een van de redenen is waarom Nederland achterloopt in het uitvoeren van een vaccinatiecampagne: Nederland hoopte dat het goedkopere Oxford/Astrazeneca-vaccin eerder klaar zou zijn, dat in een gewone koelkast houdbaar is.

Dinsdag heeft de PA opeens aangekondigd toch maar wel vaccins van Israel te willen ontvangen.

___________________________________________

Vaccins als stok om Israel mee te slaan

Voor sommige media blijft het echter onmogelijk een positief bericht over Israel te plaatsen, zonder de feiten volgens hun eigen anti-Israel agenda te verdraaien. Ook dit Israelische wapenfeit proberen sommigen neer te zetten als een onrecht jegens de Palestijnen.

Al bij het begin van de vaccinatiecampagne in december 2020 beschuldigde de Associated Press ervan de Palestijnen aan hun lot over te laten, alvorens halverwege het artikel te erkennen dat het vooral aan de PA zelf lag. Dezelfde aanvalstactiek werd gebruikt door The Guardian, dat enthousiast geretweet werd door NRC-eindredacteur Derk Walters.

Als Israel erin slaagt om volgens planning vlak voor de verkiezingen in maart het merendeel van de bevolking in te enten, zullen de Palestijnen snel volgen. Anders kan nooit de gewenste groepsimmuniteit bereikt worden. Het ziet er naar uit dat veel Palestijnen nog voor de meeste Nederlanders aan de beurt zullen komen.

En leest u hier:

Libanon weigert zijn Palestijnen te vaccineren; waar is de internationale verontwaardiging?

Al Bayan meldt dat Libanon geen plannen heeft om Palestijnen te vaccineren die daar al meer dan zeven decennia wonen.

Palestijnen krijgen slechts beperkte toegang tot Libanese gezondheidsdiensten en vertrouwen op UNRWA voor hun gezondheidsbehoeften. Maar UNRWA volgt niet mee. Libanese functionarissen vertelden Al Bayan dat ze verwachtten dat internationale organisaties de Palestijnen zouden vaccineren.

UNRWA heeft een vage verklaring afgegeven dat ze verwachten dat de Wereldgezondheidsorganisatie en het Libanese ministerie van Volksgezondheid aan de kwestie werken. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid heeft geen plannen aangekondigd, en lijkt te denken dat dit het probleem van UNRWA zal zijn.

Niemand maakt concrete plannen voor de distributie van vaccins in de 12 UNRWA-kampen in Libanon. UNRWA sloot donderdag zijn 28 gezondheidsfaciliteiten in Libanon, omdat de natie op slot ging, wat grote woede veroorzaakte onder de Palestijnen. Ze zijn van plan om maandag te heropenen.