‘heel Rapenburg draagt een steentje bij’ Rapenburg Sets a Tribute in Stone

Heel Rapenburg draagt een steentje bij Rapenburg Sets a Tribute in Stone

Hoe kan ik een steen bijdragen? Het is heel eenvoudig om één of meerdere namen uit te zoeken.

  1. Zoek een naam of meerdere namen uit op de namenlijst onderaan deze pagina.
  2. Noteer je gekozen naam (of namen), inclusief de leeftijd, want veel slachtoffers hebben dezelfde naam.
  3. Nadat je op de namenlijst een naam hebt gekozen ga je naar www.holocaustnamenmonument.nl. Onder het tabblad ‘Bouw Mee’ selecteer je ‘Doneren via namenadoptie’, klik je op ‘Beginnen met zoeken’ en vul je de gekozen naam in.
  4. Nadat je alle stappen hebt doorlopen, inclusief betaling, ontvang je een bevestigingsmail. Stuur deze e-mail door naar RapenburgAmsterdam@hotmail.com, zodat wij de lijst van geadopteerde namen kunnen bijhouden. Je krijgt van ons een “Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij” poster in je brievenbus. Deze kun je voor het raam hangen om je buren te motiveren om ook een steentje bij te dragen. Via onze Facebook-pagina (https://www.facebook.com/HRDESB) houden we je op de hoogte van dit mooie initiatief. Hier kun je ook zien hoeveel stenen er zijn geadopteerd.

Mocht je er niet uitkomen, stuur ons dan een e-mail (RapenburgAmsterdam@hotmail.com) of bel ons: 06 15 84 36 41 (Alexander) of 06 12 24 11 59 (Martin). We helpen je graag!

Beste buren,

Onze prachtige straat Rapenburg kent een rijke historie. Na de stadsuitbreiding in 1596 ontstonden Uilenburg, Valkenburg en Rapenburg. Al snel ontwikkelde zich een levendige industrie van scheepsbouw en de daarbij behorende ambachten. Later ontwikkelde de buurt zich meer als woonbuurt met een grote aantrekkingskracht tot de Joodse bevolking. Aan het einde van de 19e eeuw was onze buurt dichtbevolkt en een echte arbeiderswijk. De straat was de thuisbasis van tal van Joodse families.

1940

In 1940 begon de donkere periode. Tijdens de Duitse bezetting van begin 1940 tot 1945 deporteerden de Nazi’s 378 Joodse inwoners uit onze straat naar de kampen Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. Baby’s, kinderen, tieners, jongvolwassenen, moeders, vaders en grootouders werden afgevoerd naar de vernietigingskampen omdat ze Joods waren.

Namenmonument

75 jaar later voelen we nog steeds de impact van deze gruwelijke periode. Hoewel niets de onschuldige slachtoffers van deze tragedie kan terugbrengen of de traumatische herinneringen van de overlevenden kan doen vergeten, is er eindelijk een project gestart om een monument op te richten waarin alle slachtoffers een eigen plek krijgen.

Het Holocaust Namenmonument

Het Holocaust Namenmonument is ontworpen door Daniel Liebeskind en is momenteel in aanbouw aan de Weesperstraat. Een belangrijk element van het ontwerp is, dat de naam van iedere Joodse, Sinti en Roma Holocaust slachtoffer zal worden gegraveerd in een individuele baksteen in de muur. Het Holocaust Namenmonument biedt een fysieke plek waar je de 102.000 slachtoffers, die nooit een waardig afscheid hebben gekregen, kunnen worden geëerd en herinnerd. Ook zal het een belangrijke educatieve functie vervullen. Het gaat de huidige en toekomstige generaties helpen de complexiteit en omvang van de Holocaust te begrijpen.

Heel Rapenburg draagt een steentje bij

Als straat en buurt nemen wij het initiatief om er met z’n allen voor te zorgen dat de stenen van de

378 bewoners geadopteerd worden. Iedereen kan één of meer namen op het monument adopteren. Met een donatie van 50 euro adopteert u al een naam. Door ons op deze manier te ontfermen over de slachtoffers van toen, gaan we met zijn allen het Namenmonument helpen bekostigen. Als aandenken ontvangt u een certificaat met de geadopteerde na(a)m(en). Er zijn op dit moment al tientallen namen geadopteerd.

Jij draagt toch ook een steentje bij?

Wil jij ook een steentje bijdragen? Kijk dan achterop deze brief voor de instructies. Heb je een steen geadopteerd en ons de bevestiging gemaild, dan krijg je van ons een “Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij” poster in je brievenbus. Deze poster kun je voor het raam hangen om je buren te motiveren om ook een steentje bij te dragen. Via onze Facebook-pagina houden we je op de hoogte van dit initiatief, waaronder ook het aantal geadopteerde stenen van onze straat.

Heb je vragen? Je kunt ons bellen: 06 15 84 36 41 (Alexander), 06 12 24 11 59 (Martin) of stuur een e-mail naar RapenburgAmsterdam@hotmail.com.

Hartelijke groeten,

zie website hier, of facebooksite hier.