November 1918-1923: Generaal Ludendorff – de ‘eerste nazi’ – en korporaal Adolf Hitler doen een mislukte greep naar de macht

Terug naar Zion

Berlijn, 5 november 1923. De generaal en de korporaal. De Duitse generaal Erich Ludendorff aka de Eerste Nazi (midden) met naast hem korporaal Adolf Hitler; helemaal rechts Ernst Röhm, leider van de bruinhemden/SA).

De Duitse generaal en politicus Erich Ludendorff (1865-1937) was een van de meest vooraanstaande nationale figuren in Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar ook – dat is minder bekend – gedurende de tijd van de Weimarrepubliek (1919-1933). 

Op 11 november 1918 ondertekende Duitsland de overgave in het voor hen zo vernederende Verdrag van Versailles. Het verdrag legde de kiem van de opkomst van Adolf Hitler en zijn NSDAP. Ludendorff en Hitler vonden elkaar na het einde van WOI en beschouwden het Verdrag als een dolksteek in de rug van Duitsland beschouwden.

Een boosaardige mythe was geboren. Volgens Ludendorff en Hitler kwam die “dolkstoot in de rug van de Duitse soldaat” van de Joden. Want door…

View original post 536 woorden meer