Herdenking XXste Jodentransport op zondag 10 april 2022 in Boortmeerbeek

Terug naar Zion

Een originele wagon van de Belgische Spoorwegen die werd ingezet voor de Jodentransporten van Mechelen naar Auschwitz en die momenteel staat opgesteld op het terrein van het Fort van Breendonk

Zoals elk jaar sedert 1993, organiseert de gemeente Boortmeerbeek op 10 april aanstaande een herdenkingsplechtigheid ter herinnering aan een uniek feit in de annalen van Wereldoorlog II : de aanval op een konvooi van joodse gedeporteerden.

Belgische Joden werden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen door de nazi’s naar de uitroeiingskampen werden weggevoerd, voornamelijk naar Auschwitz. Deze aanval werd op 19 april 1943 te Boortmeerbeek uitgevoerd en betrof Transport 20.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Joodse mannen, vrouwen en kinderen met 28 treintransporten gedeporteerd vanuit de Mechelse Dossinkazerne naar Auschwitz.

Op 19 april 1943 werd hettwintigste transportop de spoorlijn tussen Boortmeerbeek en Haacht tot stilstand gedwongen door Robert Maistriau, Jean Franklemon en de Joodse Youra Livschitz, gekend onder zijn nom…

View original post 469 woorden meer