Likoed: vrede pas mogelijk als Israël mag bestaan

Wanneer gaat Europa de Palestijnen verantwoordelijk houden voor de huidige impasse?

7 november 2022

in Artikelen

Reading Time: 2 mins read

Naar aanleiding van de Israëlische verkiezingsuitslag publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel met als titel: “Vredesplan met Palestijnen nóg verder weg door winst extreemrechtse en ultraorthodoxe partijen”.

Het AD is daar onnodig pessimistisch. Het was juist de (rechtse) Likoed die vrede sloot met Egypte en de Sinaï teruggaf. Likoedleider Netanyahu normaliseerde als premier de betrekkingen van Israël met Bahrein, Marokko, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Vrede bereik je vanuit kracht, niet vanuit zwakte. Het was ook premier Netanyahu die zich in 2009 bereid verklaarde tot onderhandelingen die zouden kunnen leiden tot een zelfstandige Palestijnse staat.

Het Algemeen Dagblad draait hier overduidelijk oorzaak en gevolg om. De Israëlische kiezer koos onder andere voor rechts omdat de Palestijnen dit jaar de terreur hebben geïntensiveerd en vrede daardoor verder uit beeld raakt. Daarover publiceerden we twee weken geleden het artikel: ‘Israëli’s worden afgeslacht door hun ‘vredespartner’’. 

De partijen die het Palestijnse bestuur vormen, Hamas en Fatah, moedigen die terreur aan en zijn erbij betrokken. In een recent officieel filmpje van Fatah – zie hieronder – werd erover opgeschept dat Fatah in 2022 maar liefst 7.200 terreuraanslagen heeft uitgevoerd – veel meer dan Hamas.
Door die aanslagen vielen in het halve jaar voorafgaand aan de verkiezingen 13 Israëlische doden en 62 gewonden. De dreiging is enorm. Iets dergelijks zou in Nederland ook niet zonder gevolgen blijven bij verkiezingen.