Naar aanleiding van een klacht van Likoed Nederland constateert de NOS-Ombudsman journalistieke tekortkomingen.
In de uitzending van VPRO-Buitenhof van 12 juni jl. zat een interview met Kenneth Roth van de organisatie Human Rights Watch (HRW).
De man en zijn organisatie staan bekend om zijn hun negatieve obsessie met Israël. Zo beschuldigen zij Israël van ‘Apartheid’.
Een onjuiste bewering, zie bijvoorbeeld een van onze eerdere artikelen hierover: ‘Open brief aan de redacties van de NOS, NRC, Parool, Trouw en Volkskrant’.
Je moet je dan ook in veel bochten wringen voor de Apartheid-beschuldiging. De organisatie NGO Monitor heeft het HRW-rapport geanalyseerd en vond er maar liefst 303 fouten in.
De Nederlandse regering bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra noemt de beschuldiging “contraproductief” en is het er niet mee eens:
“Het kabinet gaat niet mee met de conclusie van Amnesty International dat er sprake is van apartheid in Israel of de door Israël bezette gebieden.”
Volgens Likoed Nederland is de aantijging ook racistisch, volgens de internationale breed erkende definitie daarvan van de EU en de vermeldingen in het bijbehorende handboek.
Zoals van de heer Roth te verwachten was, kwam hij toch met deze beschuldiging van Apartheid in de uitzending.
Desondanks stelde interviewer Twan Huys totaal geen kritische vragen of kanttekening in het interview. Er kwam alleen maar instemming. In de beeldspraak van Leon de Winter in De Telegraaf op 14 juni jl. over Twan Huys:
“Hij begon er bijna van te kwijlen.”
Op ons verzoek tot rectificatie aan de redactie van Buitenhof kregen wij de volgende antwoorden: “het was maar een kort item” en “de heer Roth staat niet alleen ”.
Dat laatste is bepaald een beroerd argument: om een extreme mening te laten passeren, omdat anderen zich ook zo uitlaten.
Lees hier verder.