Opbouwfonds: Gemeenschappen in het zuiden van Israël staan voor een nieuwe start. Uit het Opbouwfonds worden partnerschapsprojecten voor de wederopbouw en hereniging van 10 kibboetsiem en mosjaviem gefinancierd.

Zwarte Zaterdag, 7 oktober 2023

Israël gaat door één van de moeilijkste periodes in zijn bestaan. De Israëlische bevolking beleeft een nationaal trauma op een schaal die ongekend is in de recente geschiedenis. Iedere Israëli kent wel een slachtoffer of een nabestaande of iemand die op een nadere manier op 7 oktober getroffen is. Heel Israël is nog steeds aan het bijkomen van de gruwel en de omvang van het bloedbad van 7 oktober. Maar Israël is een natie van overlevenden, van sterke persoonlijkheden die zich weten aan te passen, opnieuw op te bouwen en vooruit te gaan. De kwelling en het lijden kunnen wij, hier in de Diaspora, niet ongedaan maken. We kunnen zonen of dochters of ouders of broers en zussen die vermoord zijn, niet terugbrengen. Maar we kunnen degenen die lichamelijk gewond en/of emotioneel beschadigd zijn, wel helpen. We kunnen ze helpen langzaam de brokstukken van hun verwoeste levens op te rapen, hun hand vasthouden terwijl ze hun eerste stappen zetten op de lange weg naar herstel. Wat nu en de komende jaren dringend nodig is, is het versterken van de overlevenden en hun gemeenschappen en een begin maken met hun genezingsproces.

_____________________________________________________

Herstellen, opbouwen en bouwen aan weerbaarheid

Israëlactie sluit zich via haar partner Keren Hayesod aan bij het grote herstelproject voor het zuiden van Israël. In samenwerking met de Jewish Agency, lokale gemeenten, de geteisterde gemeenschappen zelf en de Tekuma Authority (instantie voor het herstel van het zuiden) is een lange-termijn-herstelproject gelanceerd dat gericht is op het herstel van de persoonlijke en gemeenschappelijke veerkracht in 10 gemeenschappen in de Gaza Envelope:

Lees hier verder